fredag 27 februari 2015

Grupp diskussion NP grupper IRL

• Pappan borde ta lite mer initiativ och kanske gå till skolan och fråga om de vet vad som händer. Vara mer påträngande för Elias bästa.
  • När Elias pratade med rektorn och hon förstod att det var något fel lät hon honom gå, även om problemet verkade vara stort. På bildlektionen gjorde läraren inte något mot att hon tjejen tog upp grisbilden och kallade Elias för gris. Hon stoppade inte tjejen och sprang inte efter Elias för att hjälpa till. 
  • Emma: tror det blir värre, mobbarna vet att han sagt till och blir arga. Tror att ingen skulle bry sig och att det inte skulle hjälpa. Anima: Det blir pinsamt. Erik: Inte självsäker, inte skulle våga. Mattias: Har känslan av att de vuxna inte kommer klara av att stoppa det.
  • Kunde pratat mer med Elias och andra barn då och då. Haft undersökningar anonymt i pappersform så eleverna vågar tala sanning. Haft rastvakter som håller koll på vad som händer mellan  lektionerna. 

  • Fattar inte exakt frågan… men: Erik: Ja det kan det, om någon tar självmord på film kan någon tro att det är mer ok. Anima: Det är nog inte så sannolikt. Emma: Kan ge idé till att göra det. Mattias: Berörs på person till person, vissa är lättpåverkade som kan bli mer aggressiva av att se på våld, andra mer sorgsna som påverkas av den sorgliga sidan, andra är inte lika lättpåverkade.
  • Vissa tycker att det är ett öga för ett öga, andra att man aldrig ska ge tillbaka, för man vinner inget på det och det är bara onödigt.


Vi hann inte mer för att den här gruppen (Erik, Anima, Emma och Mattias (Magda var inte närvarande)) kan inte fokusera på ämnet och vi börjar prata om annat, även om man säger till.

onsdag 25 februari 2015

Ses offline: ask.fm

1.
a) Det är egentligen inte så effektivt. De flesta har mobilnät som de kan använda istället för skolans nätverk. Skolan visar dock att de inte är med på de saker som sägs på ask och andra sidor. Även om kränkningarna inte avtar helt så är det i alla fall en början.
b) Texten är skriven objektivt, det finns inget "jag tycker..." utan snarare "Lisa från ungdomsverket säger att hon ser mycket positivt på det här...".  Artikeln svarar också på de 6 frågorna, vem, var hur, etc. Artikeln rapporterar därför vad som hänt, och håller sig till ämnet. Den hart även ingress, brödtext, mellanrubrik, bildtext mm.
c) Ge inte ut information om vart du bor eller ditt riktiga namn till främlingar. Lägg inte ut privata eller känsliga bilder på nätet. Chatta inte med främlingar som verkar läskiga. Behandla andra som du själv vill bli behandlad, i ex. kommentarer, dvs. inget hat eller impulsiva kommentarer. Tro inte allt som sägs av främlingar eller står på sidor.

2.
a) Först och främst måste man ta reda på vem som blir nätmobbad. Se till att skolor redan i möjligtvis trean får information om nätmobbning och vart man kan gå för att få hjälp. Beroende på hur grovt det är, t.ex. om någon lagt ut en bild på någon naken, eller filmat någon i duschen (som vi delvis pratat om och haft som exempel) så borde de ansvariga för filmen tas hand om. Jag vet inte exakt hur, men på ett lämpligt sätt som får dem att ändra sina val. Man kan även lära de utsatta att rapportera till polisen om de blir utsatta, samt göra nätmobbning mer allvarligt. Om någon ringer in till polisen för att anmäla nätmobbning ska man ta tag i det och på något sätt utreda det med högre auktoritet. Man kan även se till att ens barn inte är ute på mer grova sidor där mobbning är vanligt, eller är ute på Facebook innan de är 13 år osv. Man kan även själv kolla på deras sociala medier som förälder, både för att se om de är utsatta eller om de själva mobbar andra.
b) Texten fokuserar inte på en händelse på ett område under en specifik tid. Den pratar mer fritt om ett bestämt område, i detta fallet undersökning om hur många som blir nätmobbade i ung ålder. Sedan innehåller den de aspekter som även förekommer i en artikel: Ingress, brödtext etc.
c) Texten handlar om att nätmobbning är vanligt även i en så ung ålder som 10 år. En undersökning visade att flera barn på en så ung ålder som 10 blev mobbade på nätet. De handlar då ofta om filmer eller förnedrande bilder, som även kan leda till, eller bara, kränkande och hotande sms. De barnen som blir utsatta har det ofta svårt och känner sig inte ens säkra i sitt eget hem. De blir även mer fokuserade på sig själva, märker saker som de tror är brister på sin kropp och i sitt beteende. De säger även att mobbning på nätet hänger ofta ihop med det som händer på skolgården. Enligt den ansvariga för undersökningen: Ann Frisén kan man lösa en del av problemet genom att hålla så unga barn borta från nätet.