torsdag 27 mars 2014

NO robot labbraport

1st lektionen: Vi byggde ihop vår robot. Vi turades om att bygga och det gick bra. Vi blev klara först och eftersom vi inte fick ett uppdrag så byggde vi lite småsaker med legot under resten av lektionen.

2a lektionen: Vi han inte göra så mycket, vi letade efter ett fungerande batteri. Vi lyckades hitta ett men han då inte med att programmera. Sedan fick vi reda på att batteriet inte laddades i sladden vi satte in den i, men vi hittade en sladd och det löste sig.

3e lektionen: Vi programmerade in roboten så att den skulle köra framåt utan att slå i en legogubbe. Vi fick lära oss att en rotation var ung 17,2 cm. längden mellan roboten och gubben var 101cm. Vi blev en av de första att klara det och det gick riktigt bra.

4:e lektionen: Vi skulle programmera roboten att åka i först fyrkant med sidan ung 61 och sedan en cirkel i motsatta hål med diameter ung 60. Vi fick sidan 60 och diameter 58,5, så vi anser att det var en succes! Våran robot åkte nästan perfekt, vi gjorde en av de bästa ”åkturerna”. Vi döpte även vår robot till 6-Y-BOT...

5:e lektionen: Vi skulle programmera vår robot att köra rakt fram och sedan svänga i en fjärdedels båge in i en fickparkering och sedan en fjärdedels båge ut. Det gick inte så bra för roboten gjorde inte som vi ville. Vi fick testa oss fram mycket och i slutet så fick vi till det hyfsat. 

6:e lektionen: Vi byggde till en trycksensor. Det kändes som en kort lektion för vi han inte med att programmera in så mycket och sedan slutade vi efter det. 


7:e lektionen: Vi skulle programmera vår robot att backa bak mot en vägg (med trycksensor) och sen skulle den svänga in i en likadan fickparkering som i 5:e lektionen. Först gjorde inte roboten alls som vi ville att den skulle, den betedde sig konstigt. Men efter att jag raderat alla ljudfiler (som också laddas ned med programmering) så funkade det bättre och vi fick till det ganska bra.

(bilder & filmer kommer snart) 

onsdag 26 mars 2014

Buch: Das Geheimnis der Statue

Zwei Jungen, Yannick und Max, spielen fußball. Yannick schiesst den Ball in einen Garten. Max holt den Ball. Er findet eine plastiktüte. Er nimmt den Ball und die Plastiktüte. In der Plastiktüte ist eine kleine Statue.

tisdag 25 mars 2014

Science fiction:


Science fiction utspelar sig ofta ganska långt in i framtiden eller runt nutiden. Det som definierar science fiction är avancerad teknologi ex. rymdskepp, medicin för de flesta sjukdomar, teleportörer. Men det finns alltid något som inte stämmer eller en brist i samhället. Det kan vara ett hot från regimen eller att mänskligheten är på väg att utrotas eller brytas samman. Det kan vara hot från många olika håll eller något som döljer sig som sedan blir mer uppenbart ju längre in i boken man kommer. Men mot slutet brukar det alltid klarna upp och hoppet kommer tillbaka mot mänskligheten. 


  • Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams
  • Neuromancer av William Gibson
- Ofta framtidsberättelser.
- Mycket fokus på avancerad teknologi.
- Jämfört med fantasy så har sci-fi mer naturliga förklaringar. Det kan vara lnaturligt, men inte övernaturligt.
- Framtiden har ofta en dålig dystopi sida. Framtiden ses som skrämmande och otäck.
- Personer miljöer och händelser är mer trovärdiga, har en förklaring.

Cyberpunk:
En sci-fi historia som är väldigt negativ. Ofta att människorna är utdöende eller ned tryckta. Man kan även kalla det för en sci-fi dystopi.

fredag 21 mars 2014

Sårbara och optimala platser (3 länder var)

Sårbara:

Kina: 
Stora områden där det är risk för jordbävning. Mycket industrier som släpper ut mycket avgaser som får folket att må dåligt. Arbetarna har dåliga arbetsmiljöer som kan skada personen allvarligt. Många som tvingas att arbeta i fabriker får underbetalt, men måste jobba för att överleva, det är en stor del av landet som har det så. Även om Kina har hög BNP så går väldigt lite till arbetarna.
Island: 
Island har många aktiva vulkaner som hotar att få utbrott i princip när som helst. Det är även en liten ö som har många kala vulkanslätter vilket gör det svårt att odla. På vintern kan det också bli väldigt kallt som kan utsätta invånarna.
Peru: 
Stora områden av Peru har hög seismisk aktivitet. De har även haft en dålig ekonomi även om den håller på att förbättras så är den fortfarande ostabil. De har även torra slätter med lite nederbörd, så de kan inte odla i hela landet.

Optimala:

Sverige: 
Sverige har ett bra klimat som inte är för varmt. Vi har även en bra utbildning (inte den bästa inom matte, men ändå).Vi är inte det bästa landet för det finns brister. Det finns många hemlösa och fattiga. Invandrare har det också svårt när de kommer till landet och drar sig till vissa speciella ställen, som gör det uppdelat.
USA: Bra tempererat klimat. hyfsad utbildning. USA har liknande klimat som Sverige i de stösta delarna. De har en bra ekonomi, men satsar för mycket pengar av skatten på deras militär. De har inte ett jätte bra utbildningssystem, eftersom alla skolor gör olika saker och de som har mer pengar brukar ofta gå på en bättre skola. Däremot är det ganska svårt att vara jätte fattig, eftersom hus är billigt och det finns ganska många jobb som inte kräver så mycket utbildning.
Sydkorea: Sydkorea ligger också vid ett bra klimat. De har bra utbildning, även om barnen måste gå i flera timmar. Deras ekonomi har ökat väldigt mycket de senaste åren och är nu ett av de rikaste länderna i Asien. 

Definiering av sårbarhet:
Naturkatastrofer ex. vulkaner, orkaner, jordbävning
Torka
Dålig sjukvård (kan även förekomma i USA eftersom man måste betala en förmögenhet för ex. livsviktig operation).
Dålig politik ex. diktatur, oroligheter bland makten

Extrem kyla

tisdag 18 mars 2014

Fantasy

Fantasy utspelar sig oftast (åtminstone största delen/var äventyret befinner sig) i en medeltida värld. Oftast är den bebodd av magiska varelser som troll, vättar, fauner eller pratande djur. Magi ingår också ofta, att det finns en ond eller god trollkarl med mer eller mindre kraftig magi. Även att en nyckelkaraktär kan innehava kraften att exempelvis se in i framtiden eller liknande.


  • Sagan om ringen: JRR Tolkien
  • Narnia: CS Lewis
  • Resan till kejsaren: Ylva Karlsson
- Det är en påhittad berättelse, Alltså overklig. 
- Det finns ofta ett uppdrag och det är en kamp mellan liv och död, gott och ont mm. 
- Det finns ofta med en magisk kraft.
- Det finns ofta med portaler.
- Finns ofta övernaturliga inslag (fantasi).
- Medeltida miljöer.

fredag 7 mars 2014

Dystopi

Dystopi
Negativ samhällsberättelse om framtiden.
JFR: UTOPI = Ideal samhälle i framtiden.
Vad andra (samhället) tycker är bra. (andra tycker är felaktigt bra för en)
Amhällskritik: speglar tiden (som den skrevs) och ibland över de saker man fruktar under den tiden. 
1900 - tal: teknologi, övervakning
2000 - tal: Olja tar slut, växthusefekter, naturkatastrofer, medicinsk forskning, makt.
ex: Hungerspelen. Oönskad, Divergent, Terminator, Wall-E, Kallocain, Gullivers resor.
Kan användas för att överdrivet skriva om t.ex. politik och få andra att se närmare på det de tagit för givet.
Dystopier har funnits lika länge som utopier, eftersom någons utopi kan vara en annans dystopi.
Dystopi kan liknas vid postapokalyptisk science-fiction. Skillnaden däremot är att i Dystopi är man mer förtryckt av systemet, det finns ett system (regering) kvar som gör det dåligt.
Hungerspelen av Suzanne Collins.

Divergent av Veronica Roth.