torsdag 11 december 2014

Bild ord: Sorg och Kärlek

Uppdraget var att göra en bild som visar känslan/ordet som man valt. Man skulle visa ordet genom att rita omgivningen och inte bara genom att rita ordet.

Bid nr 1: Sorg



Planering:
Min bild ska vara en målad bakgrund med påklistrade bokstäver och andra objekt för att skapa stämning. Det är menat att den ska bli nästan lite 3D-aktig. Objekten ska vara sådana som är kopplade till ordet sorg.

För att göra bilden behöver jag flera saker så att bilden ska få den kompletta känslan. Eftersom det är så mycket tänker jag skriva allt i punktform:
  • Två vita A3 papper, ett att måla på och ett att klippa ut bokstäver och former ifrån.
  • Tjockt brunt papper.
  • Flera olika färger.
  • Snöre.
  • Genomskinlig plast.
  • Pinnar.
  • Rött tunt papper.
  • Lim.
Jag måste tänka på att verkligen få fram känslan i ordet med mina objekt som ska vara med.

Halvvägs:
Det största problemet jag hade med min bild var vilka färger jag skulle använda. Eftersom det inte fanns några bra färger jag kunde använda ”rent” var jag tvungen att blanda färger för att få till den rätta. Det var ganska svårt att mixa färgen till marken och få en passande sandfärg. Därefter var det inte större problem, förutom tiden. Jag gjorde min första bild för detaljerad vilket ledde till att det tog väldigt lång tid att bli färdig. Därför fick jag låta bli att göra några detaljer som jag enligt skissen hade planerat att göra:
  • O:et blöder svart vätska
  • Ge månen ett ansikte

Eftersom det var så små detaljer som ändrades behövde jag inte tänka så mycket på något annat i bakgrunden, eftersom ”ändringarna” bara involverade att jag inte ritade/målade till något extra.

Klart arbete:
Bilden blev nästan helt som jag hade förväntat mig. Som jag sa ändrade jag inte på så mycket. Bilden framför även en sorglig/läskig känsla, precis som jag ville.

Jag blev inte direkt missnöjd med något större. Plasten ovanför R:et hade kunnat vara slätare för att skapa en mer glasaktig yta, eftersom plasten ska föreställa glaslocket på en gravkista. Jag hade även velat lägga till lite mer detaljer på O:et eftersom det är den enda bokstaven som är en ensam bokstav. Eftersom jag inte hade tillräckligt mycket tid hann jag dock inte med det. Allt hade även kunnat se bättre ut, klippningen var ojämnt samt målandet. Till nästa gång ska jag göra något ”mer” kreativt, men ändå enkelt för att skapa en simpel men bra bild.

Jag lärde mig inte så mycket när det kom till tekniker eller liknande inom bild. Däremot fick jag utmana mitt kreativa tänkande för att skapa och blanda färger och verkligen tänka efter hur man kunde få fram ordet sorg med hjälp av olika objekt. Det var inte så avancerat eftersom jag enbart behövde max två färger och jag bara ville ha dem mörkare eller ljusare, men det är bättre än inget. Jag fick också använda mitt kreativa tänkande när jag skulle skapa R:ets kista. Jag behövde tyg som R:et sedan skulle ligga på, plast över det etc.




Bild nr2: Kärlek



Planering:
Den här bilden ska också vara en 3D skapelse, men inte på samma sätt som min förra bild, utan den här ska göras i en låda. Jag tänker använda mig av färg för att måla insidan, och sedan pipremsor samt papper för att skapa bokstäver. Eftersom kärlek relateras med hjärtan, så tänker jag mig att bilden ska vara inuti en människokropp, där Ä:et är hjärtat och resten av bokstäverna är blodådror.

Till den här skapelsen behöver jag inte lika mycket material, eftersom den ska vara lite enklare än den första. Jag behöver enbart en låda, röd färg som jag senare ska blanda med vitt för att skapa en rosa-aktig färg, pipremsor, rött papper och lim.

Halvvägs:
Jag stötte inte på något problem i början av skapandet, eftersom jag enbart behövde måla hela insidan av lådan röd med streck. När jag skulle klistra på bokstäverna med pipremsorna upptäckte jag ett problem efteråt: bokstäverna gick ihop med varandra vilket inte skulle hända. Jag hade limmat dem för nära varandra. Detta hade jag kunnat motverka om jag hade märkt ut var varje bokstav skulle sitta. 

Det enda jag ändrade var en liten detalj. Först hade jag tänkt att hjärtat skulle vara upp och ned för att mer likna ett A, men sedan ändrade jag mig och tänkte att det trots allt skulle se bättre ut om hjärtat var på rätt håll. Den detaljen var också så liten att jag behövde inte tänka på något större för att ändra det, bara limma den på det andra hållet.

Klart arbete:
Det mesta blev som jag hade tänkt, nästan bättre. Det  enda som jag var missnöjd med var hur tätt alla bokstäver förutom det första K:et satt, som jag nämnde förut. För att det skulle blivit bra skulle bokstäverna haft mer mellanrum mellan sig, helst jämna men åtminstone inte så att de suttit ihop. Jag nämnde förut hur jag kunde motverkat det, jag skulle limmat bokstäverna med bestämt mellanrum mellan varandra.


Det närmaste jag kom till att ”lära” mig något nytt var när jag formade pipremsorna till olika bokstäver. Förutom det använde jag mig inte av någon ny teknik eller lärde mig något nytt.

torsdag 13 november 2014

Johann Sebastian Bach

Badinerie av Johann Sebastian Bach


Kompositionen är uppbygd som en typ av duell/ett samtal mellan flöjt och olika stråkinstrument där de slåss om vem som hörs mest.

0:00 Flöjten startar raskt och glatt med en melodi med stråkarna i bakgrunden.
0:04 Repeteras melodin men fortsätter i en utökning.
0:08 Utökningen får en ljusare ton.
0:12 Kommer en repetitiv snabb del som sedan tonar ner och avslutas.
0:15 Melodin börjar om från början och fortsätter exakt likadant som punkterna ovan.
0:31 Melodin spelas igen fast nu med mörkare tonart.
0:33 Melodin blir lite mörkare och flöjten tar över.
0:35 Börjar melodin om igen, nu ljusare som den var från början.
0:42/43 tar stråkinstrumenten över och spelar en ny utökning. 
0:46 kommer flöjten in igen tillsammans med svaga toner från en cembalo.
0:50 saktar farten ner lite och flöjten spelar i en lägre tonart. 
0:50-0:54 spelas ett litet outro som sedan tonas ned, som om låten slutade.
0:54 spelas den mörka melodin igen. Därefter spelas resten av kompositionen som de andra delarna gjorde tills den når outro-utökningen. 
1:17 tar stråkinstrumenten över.

1:18 dras sista tonen ut och kompositionen avslutas.

Johann S. Bach:

Bach föddes den 21:e mars 1685 i den tyska staden Eisenach. Detta var under barockens tid och det var just sådan musik som Johann skrev och blev känd för. Bach-familjen var en stor musiksläkt i vars fotspår Johann följde. Han var uppfostrad som kristen vilket även visades i hans framtida verk.  Vid tio års ålder dog hans föräldrar. Räddningen för Johann Sebastian blev den 14 år äldre brodern Johann Christoph Bach som tog hand om lillebrodern. Christoph var organist i staden Ohrdruf där Johann Sebastian även gick i skolan tills han blev 15 år gammal. Det var under den tiden som Johann Sebastian Bach började med sitt musicerande. När han var 15 år fick han flytta för det blev för trångt hos Christian Bach. 
Johann Sebastian blev intagen på Michaeliskolan i Lüneburg där han även deltog i kören som sopran tills det att han kom i målbrottet. När han var 18 år blev han violinist i Weimar. Där jobbade han inte så länge, för samma år blev han organist för Neue Kirche i Arnstadt. Under den perioden hade Bach inte så mycket arbete så på fritiden kunde han komponera sina egna skapelser. Men 1706 blev det bråk mellan honom och kyrkomyndigheten vilket ledde till att han fick söka nytt jobb.
Året därpå, 1707, fick han så ett nytt jobb som organist i St Blasius kyrkan i Mühlhausen där han även fick bättre betalt. Det var även då han gifte sig med sin kusin: Maria Barbara Bach. Bachs musik blev mer och mer uppskattad och hans kantater blev kända. Detta gjorde att han fick många elever som gärna ville lära sig av den alltmer populäre mästaren. I takt med att kändisskapet växte blev Bach mer och mer uppmärksammad av hertigen i Weimar. 1708 till 1717 jobbade Johann Sebastian som organist och kammarmusiker för hertigen. Under den här perioden skapade Johann Sebastian många av sina orgelverk, men efter nio år lämnade han Weimar eftersom han blev besviken och arg över att de inte befordrade honom till kapellmästare. Turligt nog för honom fick han just den positionen i hovet i Köthen. Från 1717 till 1723 skapade Bach många av sina kantater och de sex Brandenburgerkonserterna. 
År 1720 dog Sebastian’s fru, Maria Barbara, och 1722 gifte han om sig med en hovsångerska, Anna Magdalena Wilcken. Sista flytten för Bach gick till Leipzig där han slog sig ner resten av sitt liv. Där fick han jobb som kantor vid Thomasskolan som  hade en väldigt hög status. Med det blev han även ansvarig för musiken i de fyra viktigaste kyrkorna i Leipzig. Till dem komponerade han en enorm mängd med kantater. Bach’s kantater var mycket berömda och älskade. De gav en bra stämning i kyrkorna och många påpekade även att de kunde känna sig nära gud under framförandena. 1729 fick han ansvaret för Leipzig’s musikkollegium som var en orkester bestående av både studenter och professionella av hög klass. Bach dog sedan vid 65 års ålder 1750 i Leipzig.

Toccata och fuga D-moll: Bach började skriva på den 1703 och blev färdig 1707. Även om den var färdig 1707 publicerades den först 1833 av Felix Mandelssohn. Det är ett av Bach’s mest kända verk. Den skrevs för orgel och innehåller både en toccata och en fuga, som titeln säger. En toccata innehåller vanligen kraftfulla ackord tillsammans med snabba stycken. Ingen vet riktigt i vilket sammanhang eller varför Bach skrev Toccatan med fuga. Verket har inte heller någon konkret berättelse i sig och jag kan inte heller själv höra en. 
Badinerie: Det står inte mycket om Badinerie på nätet. Jag valde dock att skriva om den här kompositionen ändå för att jag tycker om den väldigt mycket för det är så medryckande och gör mig glad. Badinerie är en väldigt känd titel för kompositioner skapade för dans, speciellt under 1700-talet. Det här verket är inte lika överdådigt som hans andra verk. Det är inte det enda i sitt slag, men det är mer ovanligt med sådana stycken gjorda av Bach. Stycket är också väldigt glatt och energifyllt. Med tanke på det och stämningen det skapar är det mycket troligt att Bach skrev den här kompositionen just för ändamålet dans. Eftersom det antagligen skrevs för dans och inte har den kyrkliga klangen så skulle jag säga att den här kompositionen antingen skrevs på hans fritid eller när han jobbade för några av hertigarna. Jag har ingen bra analytisk förmåga, åtminstone inte när det kommer till musik. Men jag skulle sammanfatta hela stycket till ett par som dansar i rask takt. Däremot har jag svårt att utskilja det mer invecklade händelseförloppet.
Brandenburg-konserterna: Brandenburger konserterna skrevs 1721 och innehåller totalt sex orkesterverk. De skrevs som en gåva till greven Christian Ludwig av Brandenburg. De började skrivas tidigast 1718-1719 eftersom det var under den tiden Bach träffade och lärde känna greven. De fick inte namnet Brandenburg-konserterna förrän 1850 då noterna hittades i grevens bibliotek. Jag tror inte verken har ett händelseförlopp, utan skrevs för dans eller festligheter, vilket snarare skapar ett händelseförlopp än att vara ett. Med tanke på att de är så långa är det även svårt att avgöra detta. Styckena skapades för att spelas av stråk- och brass-instrument samt cembalo/flygel. Konserterna delas upp i två grupper av olika musik-”typer”. Den fösta är Konsertas som är en långsam mellansats gjord för dans. Till den gruppen hör första, tredje och sjätte konserten. Den andra typen är concerto grosso som var en modernare typ av musik för den tiden. Den spelas med en grupp soloinstrument och i bakgrunden stråkinstrument. 

Jämförande: Sebastian skapade musik som var typisk för Barocken. Det mest utstickande var hans orgelverk. Till dem använde han sig huvudsakligen av den karakteristiska fugan. En melodi introduceras och återkommer sedan, men den bearbetas och förändras av kompositören. Hans orgelverk var ofta intensiva och överdådiga, vilket kännetecknar barocken. 
Bachs symfonier kan variera från lugnare till mer intensiva beroende på i vilket sammanhang de kom till. Barocken och klassicismen använde sig till större delen av samma instrument, stråk- och brassinstrument. Däremot kännetecknar sig inte klassicismen lika mycket av orgelmusik. Den musikstilen hade även långsammare, mindre intensiv och lugn musik. Musik under klassicismen var även mer ”organiserad”, den hade en melodi med ett komp. Barocken lät många instrument spela samtidigt i högt tempo och ganska intensivt. Dock kan det vara svårt att jämföra ett mer lugnt verk från barocken och ett från klassicismen eftersom de kan låta ganska lika, men om man lyssnar noga kan man höra skillnaden. 

Inom barocken förekommer många stråkinstrument, det är oftast de som låter mest i en komposition. Till det var det även vanligt med brassinstrument som användes för att ge en bakrunds-ton/melodi. Brassinstrument förekom inte så ofta ensamma, däremot kunde stråkinstrument göra det. Ett väldigt känt instrument för barocken var också orgeln. Den kunde ge ett mäktig ljud vilket var perfekt för barockens stil. Även piano och cembalos var vanliga, antingen ensamma eller i en orkester.

Bach hade sedan han var liten gått i kyrkan och sjungit i många körer. När han växte upp fick han också flera jobb inom kyrkan. Mycket av hans musik tillkom under de perioder han jobbade för kyrkan. Han skrev allt från orgelspel till kantater för kyrkans kör. Bach var protestant och fick mycket inspiration från religionen. Speciellt hans kantater var mycket uppskattade av kyrkans församlingar eftersom de ansågs vara så vackra och gjorde att man kände sig nära gud. 
När Bach jobbade för hertigar fördjupade han sig mer i kammarmusiken som komponerades för ett mindre antal instrument och sångare. 
Bach levde för musiken och komponerade sina verk även på sin fritid. Det kunde vara allt från kantater och konserter till pianostycken och vaggvisor. Allt det här påverkade hur Bach utvecklade sin musik och även hans musikaliska begåvning.



Källor: Svt play bach på 90 minuter http://www.svtplay.se/video/2293508/bach-pa-90-minuter
Bok berättelser om all musik från forntid till nutid.
Bok: Music.

torsdag 16 oktober 2014

Brev: Richardt förlåtelse till Henck

Käraste Henck

Jag har en mycket viktig sak att berätta för dig. Jag vet inte om du redan upptäkt den här hemligheten, men jag känner mig skyldig att nu berätta för dig eftersom du är döende. Den kvällen när du nämnde hur snäll jag varit mot dig och din fru kände jag en enorm skuld. Även om det är sant att jag tagit hand om er, har det på senare tid varit av fel anledning. Du och jag har varit goda vänner sedan vi var små. Nu har jag blivit rik, och du min vän har blivit allvarligt sjuk. Din plånbok innehåller inte mycket mer än damm medan ditt hjärta är fyllt med för mycket kärlek och passion. Jag önskar verkligen inte att det hade blivit så här, du förtjänar mer i det här livet än det du har fått. Jag vet att mina ord inte kommer ändra på det som hänt. Jag ber dig inte heller förlåta mig för mina misstag, men plåga inte dig själv resten av det liv du har kvar utöver vad som har hänt. Du må ha märkt hur din fru har avlägsnat sig från dig, mer och mer. Du måste tro mig nu Henck, hon älskar dig väldigt, väldigt mycket. Det var inte bara du, utan även hon som märkte att du var döende och bara hade månader kvar. När hon upptäckte detta försatte det henne i enorm sorg. Hon kom gråtande upp till mitt kontor en dag och berättade för mig vad som hade hänt. Så som jag förstår det tror du att din fru inte längre älskar dig. Det är helt fel, hon kunde inte älska dig mer. Hon kan bara inte tåla att se dig dö med så mycket av hennes liv i dina händer. Det var ett svårt val, men hon behövde komma över dig så snarast möjligt för att inte smärtas så mycket över din död. Hon brukade komma över till mig för tröst och till slut ledde det till att vi bildade ett känslomässigt band. Hon behövde detta, för att få ett liv efter att ditt tagit slut och för era barns skull. Jag kommer inte kunna vara hälften av den man du varit, men det var för din familjs framtid som jag gjorde det.

M.v.h. din trofasta vän, John Richardt.

fredag 10 oktober 2014

Thor Torn

Bra energi är blixtenergi



Vi människor använder mer och mer energi för varje dag som går. Det föds även fler människor som i framtiden kommer använda ännu mer energi. Därför är det alltid bra med nya idéer till förnyelsebar och ekologisk energi. Thor Tornen placeras på platser där det ofta förekommer åskväder. Thor Tornet fångar blixtarna från åskvädret och leder dem in i tornet där dess energi omvandlas till elektrisk energi som vi kan använda. När vädret är lugnt använder sig Thor Tornet av elektriskt laddade partiklar i luften som energikälla. Partikelenergin är inte planerad att hålla en hel stad igång, men däremot ge reservenergi till vissa delar i staden och även till själva Thor Tornet. När ett åskmoln närmar sig använder sig Tornet av den lagrade energin för att leda blixtarna till sin åskledare.
En blixt innehåller väldigt mycket energi, i genomsnitt cirka 2,7x10^6 Wh (eller 2,7 MWh). Ett normalt hushåll förbrukar ungefär 0,05 MWh under ett dygn. Energin från en blixt kan därför försörja runt 56 hushåll i ett helt dygn. Detta är alltså energi-innehållet i en genomsnittlig blixt! I ett åskväder förekommer flera blixtar, i riktigt starka åskväder upp till 1000 blixturladdningar. En del av dessa kan ha energier på upp till 6,5 MWh.
Ett problem som kommer fram när man ska ta till vara på blixtens energi är hur svårt och dyrt det är att omvandla energin till en form som vi kan använda oss av. Även om det är svårt så är det inte en omöjlighet. Idag är det kanske mycket dyrt att bara testa sådan teknologi, men så har det alltid varit med nya uppfinningar. När vi väl har lärt oss hur man gör på det bästa sättet kanske vi kommer till den nivån där vi kan samla upp varenda blixt utan problem. De första Tornen kommer att kosta väldigt mycket, men med teknologins utveckling och att man tillverkar fler Torn kommer kostnaderna sjunka väldigt mycket. 

Blixtar slår vanligen ner på måfå med rätt stora mellanrum vilket många skulle påstå är ett problem med att utnyttja blixtens energi. Lösningen till detta problem har två svar. Det ena är att Thor Torn ska göras billiga men ändå så effektiva som möjligt. Det gör att flera kan placeras ut vilket ökar chansen att en blixt slår ner i någon av dem. Det ger även mer energi, både från infångande av blixtar och även utvinningen av energi från laddade partiklar och strålning. Det andra svaret är att Thor Torn ska ha ett svagt elektro-magnetiskt fält som ska dra åskan närmare Tornen. Eftersom åska är laddade partiklar kommer magnetfältet att dra till sig de områden där det är stor chans för ett blixtnedslag. Tornet kommer även att känna av om molnet är negativt laddat eller positivt. Beroende på vilken laddning det är kommer Tornets spets att svagt ändra sin laddning till den motsatta som finns i molnet. Det ökar chansen ännu mer för att blixten kommer att slå ner i Tornet och därmed kan mer energi överföras.

Något som forskare har observerat är att mycket av energin från blixten går förlorad när energin omvandlas till värme när den slår ner. Det bästa sättet just nu är att bygga Tornen så höga som möjligt. Det gör blixtens väg kortare och då överförs mer energi in i transformatorn och mindre energi blir värme. Det kommer även att öka chansen för att blixten slår ner i Tornet.

För att hjälpa till att tillfredsställa framtidens energibehov kan vi börja samla in det enorma energiinnehållet som finns i blixtar. Det kommer troligen inte att göras på det mest effektiva sättet i början, men det är så vi människor har utvecklats. Vi testar och förbättrar våra idéer för att få fram bättre, starkare och effektivare hjälpmedel för vår överlevnad. I framtiden kommer kanske inte åskväder att ses som ett hot, utan som ett tillfälle att ladda upp stadens energireserver. Thor Torn kommer ge oss nya möjligheter för energiförsörjning då vi utnyttjar naturens krafter i samhällets tjänst. Det är en avgasfri energikälla som är helt förnyelsebar. En källa som ger bra energi från blixtens energi.

Tycker du att den här energikällan låter bra? Sprid idén och hjälp samhället att utvecklas till en bättre och mer hållbar energianvändare.
Källförteckning:
Författare Senast uppdaterad Titel Institution URL Besök datum
Paul Dvorak 20. 8. 2013 How much power in a bolt of lightning Windpower engineering & development http://www.windpowerengineering.com/featured/business-news-projects/how-much-power-in-a-bolt-of-lightning/ Onsdag 24:e september
Alexander Davies Står ej Can we harvest the energy of lightning? How stuff works http://science.howstuffworks.com/environmental/energy/harvest-energy-lightning.htm Fredag 27:e september
SMHI 23. 4. 2014 Blixtars energimängd SMHI http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/blixtars-energimangd-1.3912 Tisdag 30:onde
september
SMHI 23. 4. 2014 Blixtar SMHI http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/blixtar-1.662 Tisdag 30:onde september
Illustrerad vetenskap 13. 10. 2010 Kan energin i en blixt utnyttjas? Illustrerad vetenskap http://illvet.se/teknologi/vaderfenomen/kan-energin-i-en-blixt-utnyttjas Tisdag 30:onde september
Källresonemang:

Källa 1: How much power in a bolt of lightning. Sidan uppdaterades senast för ca. ett år sedan. Det är inte en så stor tidslucka vilket gör texten i sig mer trovärdig. Jag valde att använda informationen eftersom sidan den är tagen ifrån fokuserar och skriver om energi. Tidningen/sidan är mest fokuserad på vindkraftverk, fast det visar bara att de kan ett och annat om energi. Det är inte heller i reklamsyfte och är ett svar på en fråga. Det kan tolkas som att de bara svarade på frågan så gott som möjligt och inte bara lade in slumpmässiga tal.

Källa 2: Can we harvest the energy of lightning. Det står inte när artikeln är skriven eller uppdaterad vilket gör det svårt att bedöma inom det området. Artikeln är skriven och upplagd på sidan howstuffworks.com. Namnet visar på att de svarar på hur saker och ting fungerar. I artikeln skriver de även om en intervju de hade med Alternative energy holdings. Företaget hade försökt att bygga en maskin som skulle utnyttja kraften i en blixt. De misslyckades men sa sa själva att om man bara la in tillräckligt mycket pengar och undersökning skulle det gå. ”It’s not black magic, it’s just math and science, and it could happen”. Eftersom de intervjuade ett företag som hade testat sådan teknik gör källan mer trovärdig.

Källa 3: Blixtars energimängd. Sidan uppdaterades senast 23 april 2014. Eftersom det är under detta året gör det informationen mycket trovärdig. Artikeln är även skriven av SMHI som är ett statlig institut som håller på med miljö och väder. Eftersom de lägger ner tid och pengar på undersökningar om väder gör det sidan till en mycket tillförlitlig källa.

Källa 4: Blixtar: Den här sidan uppdaterades senast samma datum som den förra (källa 3). Den är skriven av samma institut (SMHI) vilket gör att samma resonemang gäller. Texten låter även trovärdig utifrån innehållet. Den innehåller mest grundläggande information om blixtar. Därför fick jag ingen ny information från denna källa, men en referens till sådant jag redan kunde.

Källa 5: Kan energin i en blixt utnyttjas? Sidan är uppdaterad för fyra år sedan, oktober 2010. Även om den här källan är gammal valde jag den på grund av olika anledningar. Den är skriven av Illustrerad Vetenskap som är en tidning som fördjupar sig i vetenskapliga frågor, som t.ex. energin i en blixt. En annan anledning är att forskningsområdet angående energiupptaget från blixtar inte ändrats så mycket på de fyra åren som gått sedan artikeln skrevs. Instrumenten som används för att undersöka blixtar och dess energiinnehåll har inte heller ändrats speciellt mycket, i alla fall inte tillräckligt för att denna källa ska vara oanvändbar p.g.a. ålder.

En källa jag inte använde var Tors hammare styrs från rymden. Den här artikeln var skriven av Svenska Dagbladet. Den var senast uppdaterad den 5:e juni 2013. Jag använde inte informationen eftersom det var inget jag hade användning av. De skrev om ryska forskare som hade en teori om att blixtar slår ner p.g.a. kosmisk strålning som träffar elektroner med högt energiinnehåll. Jag kände att detta var inget som jag behövde i min text, förutom att det kunde vara kul fakta.

onsdag 24 september 2014

English: Lord of the rings

Book review/fact: Lord of the rings

The book was written in between the years of 1937 and was published in 1954. The book was written by the English professor J.R.R. Tolkien. He studied languages and was a university professor teaching English.

The book is about a hobbit, a short and a bit more hairy version of a human, who must go on a mission to destroy a dark and powerful magic ring. Frodo, the hobbit, three of his hobbit friends and a wizard sets of towards a village where they are to meet up with a human warrior. Later on the way they also befriend a dwarf and an elf and together they venture out towards Mordor, the land of the dark lord Sauron. In Mordor they must throw the ring in the very volcano it was forged in, for the fire that created it is the only power on Middle Earth that can destroy it. But the land is filled with traps, dangerous creatures and orcs. It is a hard task the group has to complete, and even though the books has been out for 60 years I won't spoil the end.

When I read the books it didn't really give me a special feeling or anything, but it was fun reading it. I don't really have any special memories either, but he was very good at literature and describing the world and what's happening in it, if anything, that's my special memory. However afterwards when I got to know how much lore Tolkien created around his world, it caught my attention. I haven't really looked it up that much, but I really like reading about lore, and he built up an entire world, so someday I will read his other books and read about the gigantic world he created.

fredag 29 augusti 2014

torsdag 28 augusti 2014

Träningsdagbok

Min bästa tid på gunnesborundan var lite över 14 minuter. Min nya tid (sämre) ligger på runt 17.20. Jag tränade inte så mycket kondition i sommar och latade mig mycket vilket inte var till någon hjälp. Ändå gjorde jag mitt bästa för en bra tid, men min kondition orkade inte ta mig i mål utan vila. Mitt mål är att komma tillbaka till en tid på runt 14 minuter. För att uppnå detta målet ska jag göra mitt bästa på mina parkourträningar, idrottslektionerna och  även jogga minst en gång i veckan. Jag tänker även hålla uppe min fysträning hemma som kan hjälpa lite med konditionen.

Träningsdagbok
V.35
(28/8)Tors: Spelade badminton och basket under idrottslektionen.
(31/8)Söndag: Sprang två varv runt Nöbbelövskyrkan. Körde fyspass hemma.

V.36
(2/9)Tisdag: Jag spelade basket på idrottslektionen. Gick på parkour träning efter skolan.
(4/9)Torsdag: Vi körde brännboll på idrotten, jag sprang och gjorde mitt bästa.
Var förkyld och hade ont i halsen under helgen och kunde inte träna.

V.37
(9/9)Tisdag: Vi körde ett konditionspass med hjälp av mattor, koner och varandra.
Fortfarande lite sjuk och ont i halsen. Gjorde mitt bästa ändå.
(11/9) Torsdag: Spelade basket på idrottslektionen och sprang mycket fram och tillbaka. Gjorde mitt bästa för att blockera bollhållaren i motståndarlaget.

V.38
(15-16/9)Måndag/tisdag: Gick promenader ute i naturen när vi var på lägerskola i Snogeholm.
(18/9) Sprang lilla Gunnesborundan på gympan. Gick på karate träning för första gången på kvällen; tränade blockar och rörelse-sekvenser.
(21/9)Söndag: Gick på karate träning, tränade blockar, slag och sparkar, körde även fysträning, bl a 4x10 situps, tåhävningar och armhävningar. Var helt genomsvettig efteråt!

V.39
(23/9)Tisdag: Spelade basket på idrottslektionen. Sprang mycket i början och tog ut mig. Mot slutet kom fler för att spela, då fick jag inte lika många passningar och jag sprang inte lika mycket.
(25/9)Torsdag: Joggade C banan på orienteringen. Jag var skadad i knät och Alexander B hade precis varit sjuk, så vi kunde inte göra vårt allra bästa. Efter skoldagen var jag på karate träning. Övade mest tekniker och namnen på dem.
(28/9)Söndag: Gick på karate träning. Hade extra hårt fyspass. Tog nästan ut mig totalt.

V.40
(30/9)Tisdag: Vi körde stafetter på idrotten i skolan. Min och Elleströms övning som blev utövad var att man skulle springa ner till väggen och göra 5 burpies och sedan tillbaka. Jag kände att jag inte sprang allt jag kunde under stafetteerna delvis för att jag kände mig lite trött. Trotts detta blev jag ganska andfådd och kände att jag fått ut något. På kvällen gick jag på parkourträning. Vi övade mest på bakåtvolter.
(2/10)Torsdag: Vi hade studiedag och därför var det ingen skolidrott. På kvällen gick jag på karateträning. Vi övade ställningar slag och sparkar. Fastän det inte var så mycket löpning kände jag ändå att min puls var ganska hög och jag kände mig uttagen efteråt.
(5/10)Söndag: På kvällen gick jag på karateträning. Vi gick igenom grundläggande tekniker och övade även på en ganska ny ställning.

V.41
(7/10)Tisdag: På idrotten körde vi spökboll. Jag gjorde mitt bästa och tog ut mig ganska mycket. På kvällen gick jag på parkourträning där vi fick köra fritt. Jag övade mest på kong och även side flip. Jag känner att jag börjat få in side flipen och sätter den ganska säkert nu.
(9/10)Torsdag: På idrotten körde vi "skidskytte". Jag sprang mina rundor så snabbt jag kunde och blev ganska andfådd i slutet. Jag känner dock att jag hade kunnat ta ut mig mer. På kvällen gick jag på karateträning. Vi körde lite fys, lite kondition och lite teknik. Jag kände mig inte så trött efteråt, men det var bra träning.
(12/10)Söndag: På kvällen gick jag på karateträning. Vi gick igenom grundtekniker och lärde oss ett nytt slag mot magen. Vi tränade även sparkar och på det nya slaget. Vi körde väldigt hårt och jag var riktigt uttagen efteråt och helt genomsvettig.

tisdag 3 juni 2014

NO atom frågor Helium

  1. Atom betyder odelbar och är den minsta byggstenen i materian runt omkring och inuti oss. En atom består av protoner (positivt laddade), elektroner (negativt laddade) och neutroner (ingen laddning). Protonerna och neutronerna sitter ihop i atomkärnan. Utanför atomkärnan svävar elektronerna i olika skal som inifrån heter K, L, M och ända upp till Q, dvs det finns som mest 7 skal sammanlagt. I K-skalet kan det max finnas 2 elektroner och i L-skalet kan det max finnas 8 elektroner. Antalet elektroner varierar från atom till atom. Naturligt finns det lika många elektroner som protoner så att man får en neutral (oladdad) atom. Om det finns 6 protoner i kärnan finns det 6 elektroner i skalen sammanlagt. Atomer som fyller det yttersta skalet med elektroner kallas för ädla atomer. De är inte så glada att byta ut elektroner eller reagera med andra atomer. Andra atomer som inte fyller ut det yttersta skalet har lättare för att reagera. Deras yttersta elektroner kallas för valens-elektroner och är de som lätt kan avges vid reaktioner. Ämnen antingen avger lätt eller tar gärna emot elektroner för att få ett fullt yttersta elektronskal.

Valt grundämne: Helium.
Antal protoner: två
Antal neutroner: två
Antal elektroner: två
Antal lager/vilket: ett, K-lagret
Laddning: Ingen(neutral)
Period-nummer: ett
Helium är en ädelgas (fyller sitt yttersta skal med elektroner) som mycket ogärna reagerar med andra atomer. I princip reagerar helium inte alls och kallas därför för en inert gas. Både för att det är en ädelgas och för att atomen är så liten. På grund av detta kan det vara svårt att hålla helium i behållare eftersom de långsamt sipprar ut. Helium har ingen färg och ingen lukt. 

Kokpunkten är mycket låg (faktiskt den lägsta kokpunkten av alla grundämnen) och kan därför bara med hjälp av högt tryck omvandlas till fast form.

Helium framställs via heliumrik naturgas. Man utvinner heliumet genom att värma upp (destillera) naturgasen och ”plocka ut” gasen när den separeras från de andra gaserna.

Helium  kan användas i väderballonger och andra svävande objekt istället för explosiv vätgas. Den används även av dykare istället för kväve för att minska kvävenarkosen. Inom metallurgi och belysningsteknik används helium för att inga onödiga kemiska reaktioner ska inträffa. I vissa lampor skickar man elektriska strömmar igenom heliumfyllda glasrör. Gasen används även vid laserskärning och svetsning för att hindra oönskade kemiska reaktioner. Helium används också av den anledningen vid förpackning av mat som skydd mot oxidering (reaktion med syre) och har då E-nummer E 939.

När man andas in helium får man en ”Kalle Anka” röst för att ljudets hastighet är högre i helium än i luft. Man bör inte andas in för mycket helium, då gasen kan ersätta den större delen av syret i blodet. Det kan göra så att personen antingen svimmar eller möjligen får hjärnskador av syrebrist.

  1. Grundämnena sorterade i alkalimetaller är: Litium, Natrium, Kalium, Rubidium, Cesium och Francium. Även väte ingår i grupp 1, men är ingen metall.
Det finns flera likheter mellan alkalimetaller. I fast eller flytande form är de silveraktiga med metallglans (i fast form när snittytan är ny). De har även bra elektrisk ledningsförmåga. Alkalimetaller är mjuka och har även en ganska låg densitet som gör att vissa av dem till och med flyter i vatten.

Alla alkalier har bara en valenselektron som de gärna gör sig av med. Det gör att de reagerar väldigt lätt med vissa ämnen. 

När man eldar alkalimetaller ger de ifrån sig en färggrann låga. Därför finns de ofta med i fyrverkerier. 

En alkalimetalls vattenlösning är basisk och det är det den är uppkallad efter. Al-qaly betyder soda på arabiska, vilket betyder att alkalisk är en synonym för basisk.

Eftersom alkalier gärna reagerar med andra ämnen finns de inte naturligt i naturen, utan existerar som joner i vattenblandningar.

  1. A) Vad menas med en grupp: En grupp består av flera grundämnen med flera liknande egenskaper. En grupp är en lodrät kolumn i det periodiska systemet. Det finns 18 grupper totalt. Vissa grupper har egna namn, som alkalimetaller (grupp 1), halogener (grupp 17) och ädelgaser (grupp 18).
  1. Vad menas med period: En period är en vågrät rad i periodiska systemet. I perioderna finns ämnen med liknande atommassa. 


Uruk Hai svärd

Idé, planering och design:
Jag fick idén när Alexander B kom på att göra något svärd-liknande. Jag ville göra ett fantasisvärd från en film, bok eller spel. Sedan kom jag fram till att jag ville göra ett Uruk Hai svärd från sagan om ringen. Jag ritade upp svärdet och satte ut mått, men jag hade inte så mycket mer arbetsplanering. Även utan en gick det väldigt bra eftersom det var ett simpelt svärd jag skulle göra.

Arbetsgång
Jag började med att sätta ut måtten på hur stort jag ville ha mitt svärd. När måtten var färdiga tog jag en furu träbit. Jag fixade till längden och började skära ut formen på svärdet. När jag i helhet hade formen började jag hyvla ner eggen på svärdet och den bakåt pekande spetsen. Sedan tog jag sandpapper och slipade allt så att det skulle vara mjukt och lent. Efter slipningen hämtade jag en läderbit från syslöjden. Jag sydde lite i den så att det skulle se ut som flera bitar som satt samman. När den såg bra ut gick jag tillbaka till träslöjden och fäste läderbiten (med lim) på mitt handtag som ett fäste(och för synens skull). Sedan brände jag in ”runor” i svärdet för att det skulle se häftigare ut. För att få en effekt på svärdet brände jag det lätt för att den skulle få en häftig färg och mönster. För att trät skulle se bättre ut och för uthålligheten tog jag olja och smörjde in svärdet i det. Efter det var det bara att vänta på att det skulle torka. Sedan var mitt svärd klart.

Material

Det var inte direkt jag som gjorde valet. Jens kom med förslag och det lättaste alternativet var furu. Det var det virket jag valde. Till handtagets fäste använde jag renläder. Det var den bästa biten jag kunde få tag på så det var det jag använde. Oljan jag använde till att olja in mitt svärd var linolja.

måndag 2 juni 2014

John Dalton


John Dalton föddes 6 september 1766 i Eeaglesfield och dog 27 juli 1844. Han var en brittisk fysiker/kemist och är känd för sin teori om uppbyggnaden av atomen. Dalton var fascinerad av Demokritos idé om uppbyggnaden av små byggstenar, atomer, och utförde flera experiment för att stödja denna teori. Senare kom han fram till att all materia var uppbyggd av små, i praktiken osynliga, partiklar som var odelbara. 

Daltons pappa var en fattig yllevävare och Dalton själv fick sitt leverbröd via sina kunskaper i matte och naturvetenskap. När han blev äldre arbetade han som lärare på en skola i Manchester. När skolan flyttade stannade Dalton kvar i staden och fortsatte som privatlärare. Sin privattid använde han till egna experiment och undersökningar. 


I början av sin karriär höll Dalton på med meteorologiska problem. Han studerade delvis betydelsen av vattenångan i atmosfären och blev på så sätt intresserad av gasers värmeutvidning och absorption i vätskor och gasers förhållande vid blandning.  Det var efter honom som lagen för gasblandningar namngavs: Daltons lag. Dalton kom med flera teorier varav vissa senare skulle bli bekräftade av andra forskare. Det var även Dalton som kom på att kol var ett grundämne.

onsdag 21 maj 2014

Questions to the movie "The Island"


  1. I think it’s hard to say the main theme of this film, and if so perhaps also hard to name. But I would say mainly Friendship and a bit love. I think this because after Jordan and Lincoln had escaped they chose to return and save the others, they wanted to help their friends. They could just have sailed away and never look back at what had happened. The question the film raises is if human cloning is OK. I think that depends on how you use this technology. As they did here with killing them to save the ”original”. That would be genocide and murder, but if you treat them as human beings and not some lifeline it would probably be OK. 
  2. For what reason do you think Doctor Merrick’s decided to start the facility? What do you think the Island is really saying about human cloning? Are you surprised by this in a Hollywood film?:         I think Merrick started the facility for two reasons. The first is that he wanted to help people to live longer and keep them healthy. the second reason I think is money. He could earn really much by selling clones as a lifeline to keep you alive longer. The Island in this case is to keep the hopes up so the clones just wont give up. It’s a beam of light in their dark view of the world. I am not surprised to see this in a Hollywood film, I wouldn’t be surprised by any movie made by them. Unless it’s a really really bad movie. 
  3. What is the message of the film regarding the value of human life? How does this work with the fact that the film also contains a lot of violence?:         I think the message is that every human is of the same value and have the same potential as others. Even though someone is good at football and someone else is good at math. Also that you shouldn’t value others less because they’re different. They might be clones but they are still living, thinking, breathing, understanding, smart humans. I think that Merrick in the end understands their potential and the harm two clones can do if they reached higher authority. Therefore he sent out Albert Laurent and his gang to kill them, because they could crash his entire facility.
  4. What does Jordan mean when she says ”the Island is real, it’s us”. What if anything, is this saying about the human hope for some paradise or for heaven:      I think what she means is that if we go really deep, we or each other can be what we are looking for, the paradise. We could also be the start for it if we just stopped fighting each other. What it’s saying about our understanding for a paradise or heaven is that we are all seeking for a place that we can call our paradise. We want to come to a place where we can do what we love and that is like our own paradise.

fredag 16 maj 2014

Die Schildkröte und der Elefant

Schildkröte:

Man findend Schildkröten in den ganzen wellt. Schildkröte frisst Grass. Die Schildkröte sind sehr langsam an Land, aber sehr schnell in Wasser. Die Schildkröte hat eine Schale auf dem Rücke. Schildkröte sehen eigenartig.







Der Elefant:


Der Elefant leben in Afrika und Indien. Er frisst Grass. Der Elefant ganz groß. Er haben ein Rüssel für Nase. Der Elefant sieht matt aus.

onsdag 30 april 2014

Färden mot Andromeda

Året är 62 639. Galaxkryssaren Parteck var det första skeppet som färdades mot Andromeda galaxen i människans historia. Skeppet hade inte skådat en stjärna på 5 månader, men nu började det närma sig sitt mål. Manskapet såg hur den stora virveln av stjärnor kom närmare för varje dag som gick. Fast det fanns fortfarande arbete att utföra. Welai satt i sin hytt och skrev en rapport i teleporterings systemet. Han, till skillnad från vissa andra, hade märkt att vissa mindre system hade börjat krångla och visa märkliga värden. Eftersom han var en av Parteck’s skickligaste ingenjörer hade han då och då kollat på det, trott att han fixat felet för att sedan nästa dag få ännu konstigare värden. Och för bara tre dagar sedan hade teleportören i sektor A7 gått ner, för att sedan resten av teleportörerna göra lika dant. Teleportören var inget viktigt just nu eftersom vad skulle de teleporteras till... och det var fortfarande fem veckor kvar till ankomsten av närmaste stjärna. Men det var lika bra att fixa problemet, tyckte Welai, han hade ändå inget att göra vid tillfället. Han hittar en kod i systemet som inte borde vara där, följt av en energiavläsning som får datorn att stänga av systemet. Han raderar koden, och pejlar in energiavläsningen som han sedan raderar. Nöjd med att arbetet bara tog upp till 20 minuter lutar sig Welai tillbaka i sin stol. Hans ögon kollar ut över den tomma rymden. Hans ögon fastnar på en stjärna inte långt ifrån skeppet. Han fortsätter kolla ut över den tomma rymden tills hans blick fångas av Andromeda. Någonting gnager i hans bakhuvud, men han kan inte komma på vad det är. Han blundar, fokuserar och öppnar ögonen, men inte förens han ser stjärnan förstår han vad felet är. Det borde inte ligga en stjärna här. Han öppnar upp sin dator igen och kollar på stjärnkartorna för den här sektorn. Ingen stjärna där. Han öppnar upp skeppets kontroll system och går in på ”scanners”. Han lokaliserar stjärnans plats och läser av den, men när han får upp datan så är energisignaturen ännu kraftigare än vad den borde vara. Ingen av den information han fick in liknar det värde som en stjärna ska ha, utan mer som... som en teleportenergivåg. När Welai försöker få en utgrundad genomsökning ändras energimönstret, strukturen, ja allt. Allt flippar ut och sedan kommer det upp med röda bokstäver: FARA, FUNKTIONSFEL, FARA, FUNKTIONSFEL. Skeppets alarm går igång för att sedan dö nästan direkt igen. Lamporna släcks i Welai’s rum. När han kollar ut genom sitt fönster ser han att ”stjärnan” har öppnats upp som en reva i rymden. Fyra mellanstora skepp kommer ur revan. Två av skeppen åker över till andra sidan av skeppet där Welai inte kan se dem. Men de två andra skeppen han kan se låser på med en dragningsstråle på Parteck och börjar dra det mot revan. Först ser det ut som att revan är för liten, men så fort skeppet kommer nära sätter sköldarna igång som får revan att öppna upp sig ännu mer. De åker igenom och sedan sluts revan bakom dem.

Ett stort skepp med liknande design till de fyra mindre låigger stilla i en konstig grönfärgad rymd. Welai beundrar dess hantverket för att sedan avbrytas av ett dovt mullrande ljud. Först undrar han vad det kan vara, men sedan flyger att av de mindre skeppen förbi hans fönster. Han ser hur den placerar sig en bit utanför Parteck’s skrov, sedan avfyrar den en protonmisil som spränger rakt igenom metallen. Sedan åker det upp till hålet och fäller ut en docknings cylinder som kopplas till Parteck. Welai springer fram till vapen systemet och  skickar ner en ProtoBlast-5 sub-machine och en vanlig handhållen blaster pistol. Sedan gömmer han sig i sin garderob och väntar. Han kollar på sin klocka, det har gått 11 minuter sedan de bordade. Han tänker precis gå ut från sitt gömställe när han hör hur någon försöker öppna dörren. Efter ett par försök hörs en explosion och dörren flyger rakt in i fönstret. En ganska lång mörk figur kommer in i rummet. Det ser ut som att hen har en dräkt på sig. Men Welai känner att han vill testa hur bra hans vapen fungerar mot dem. Så han hoppar ut ur garderoben och avfyrar fem skott rakt i motsvarande bröstpartiet av en människa. Skotten går igenom dräkten och han hör ett skrik. Varelsen faller ner sammtidigt som dess vapen skjuter upp i taket. Welai hör steg som är påväg mot hans hytt. Han springer rakt ut genom dörren medan han skjuter ut i korridoren. Han träffar två av varelserna som faller till marken. Han lyckas precis springa utom skotthåll när en energi kula träffar väggen bredvid honom. Han funderar en stund på vad som skulle vara det bästa att göra. Han kommer fram till att han borde hitta en huvud-datorterminal där han kan kolla statusen på skeppet. Welai hör hur fienden kommer närmare, så han sätter av mot närmaste terminal. Terminalen ligger två däck ovanför honom. Men hissarna verkar inte funka, vad förväntade han sig ändå? Han öppnar luckan bredvid hissen så att han kan komma in till stegarna. Han stänger luckan och klättrar uppåt. Welai är stark och smidig så han kommer snabbt upp till sitt mål, Försiktigt kollar han ut genom luckan. Två av varelserna går förbi utan att märka något, men de är på alerten. När de har gått runt hörnet klättrar Welai ut ur luckan. Han reser sig och springer motsatta hål från de två varelserna, mot terminalen. Men precis runt hörnet springer han på en av de stora varelserna. Den slår bort Welai’s vapen ur handen och lyfter honom i halsen medan den morrar under sin mask. ”Vänta, vänta, vänta du, hör du mig? Kan du förstå mig?” säger Welai. Varelsen börjar göra några väsanden för att sedan en mer metallisk röst säger ”jag förstår dig din äckliga lilla varelse”. ”Okej, då så, eh, jag känner att jag vill leka en lek...” säger Welai oberörd. ”Lek? nu? du vet att jag precis ska döda dig!” ryter varelsen tillbaka. ”Jo men, detta är en kul lek, jag kallar den för: gissa vem som har ditt vapen...” Welai ler och kollar ner mot sin hand. Samma sak gör varelsen. Welai trycker varelsens egna gevär mot dess bröst och sedan trycker han på avtryckaren. Varelsen faller ner på golvet och Welai plockar upp sina vapen igen. Han hittar terminalen och går fram till den. Terminalen verkar vara helt avstängd, förutom en kod som strömmar igenom mitt på skärmen. Welai tar upp sin ”mobil” och börjar koda av den. Det visar sig att det stora skeppet skickar ut en signal som stör alla skeppets datorsystem. Men när han försöker stänga ner den låser systemet honom utanför. Han hinner inte göra mer innan han känner ett slag i huvudet och allt blir svart.

Welai vaknar upp i ett litet rum med en öppning på ena sidan. Han går fram mot den men så fort han tänker gå igenom gör kraftfälltet sig synligt och skjuter tillbaka honom. Då är det en väg mindre som han kan ta sig ut genom. Men det finns alltid sätt att ta sig ut. Welai känner i sina fickor, vapnen borta, men ”mobilen” finns kvar. Han tar upp den och gör en struktur sökning i rummet. En gömd ventilationslucka sitter bredvid utgången. Han går fram till den och med hjälp av en signalen från ”mobilen” låser han upp luckan. Han klättrar in och svänger sedan direkt till vänster där en ny lucka finns. Han öppnar den och klättrar ut. Welai börjar borsta av sina kläde roch kållar sedan upp, rakt in i pipan på fiendens vapen. Han ler lite ironiskt och sparkar vapnet ur varelsens händer. Han hoppar mot det, slänger sig på marken och skjuter ner fienden. Han kollar sig omkring. Det verkar som att han är inne i ett av de mindre skeppen. ”Okej, jag är inne i skeppet, nu måste jag ta mig till det stora skeppet. Jag undrar om de har några mindre farkoster här” tänker Welai. Han börjar röra sig framåt mot dörren. Han kommer ut i en stor hangar med massor av stridsfarkoster. Han smyger upp mot det närmaste och kliver in. ”Tur att de är uppbyggda som människor, annars hade jag nog inte ens kunnat komma i den här grejen” tänker han för sig själv. Han kopplar upp ”mobilen” till datorn och kollar igenom kontrollerna. ”Så den här gör att man åker ner... skjuter ut... starta motor... okej.” säger Welai tyst. Han startar upp skeppet och åker mot hangarens port... som självklart är stängd. Men det ser inte Welai ett problem i, han skjuter bara upp porten och sugs ut i rymden tillsammans med nästan allt och alla som var i hangaren. Han tappar kontroll över farkosten som flyger rakt mot ett av de andra bordningskeppen. Innan han slår i skrovet lyckas han aktivera sköldarna och han studsar lätt av skeppets sida. Motorn gåt igång igen och Welai lyckas styra ut mot det stora moderskeppet. Fast moderskeppet verkar fatta att något är fel, för det börjar skjuta mot honom. ”Attans, jag skulle koncentrerat mig mer under flygträningarna” ropar han. Undanmanövrarna är inte de bästa, men Welai gör så gott han kan. På något sätt lyckas han ta sig fram till moderskeppet och skjuter upp en öppning som han sedan flyger in i. 

Precis när Welai kom in genom springan aktiverades skölden som slöt inne luften i rummet han landade i. Genom de nertonade fönstren såg han omtumlade varelser i lite mer lättare kläder än de på Parteck. De gick fram och ställde sig utanför ingången. Welai kollar sig runt i cockpiten och ser en pistol ligga i ett litet fack. Han plockar upp den och öppnar utgången. Han rusar rakt igenom varelserna som förvånade faller omkull. Han ser dörren framför sig, så han vänder sig om och riktar pistolen mot varelserna. Alla stannar upp och bakar långsamt bort från honom. Welai går baklänges mot dörren och kutar sedan ut genom den. Hans nästa mål är nu att komma upp på bryggan där han kan avbryta attacken. Men först är det nog bra om han skaffar sig ett bättre vapen. Han går mot vad han tror är en hiss. Han trycker på en av knapparna och hoppas på det bästa. Dörrarna öppnas och ut kommer en av varelse vakterna. Welai är den som reagerar snabbast och skjuter varelsen i magen. Han tar geväret och trycker på den största knappen. Dörrarna öppnas igen och han stiger in på bryggan. Alla varelserna vänder sig om och rycker till vid synen av Welai med geväret. Han pekar på hissen och ställer sig vid sidan. Alla varelserna börjar gå in, men en hoppar fram mot Welai som lyckas skjuta den i luften, men kroppen hamnar på honom. När de andra börjar gå mot honom riktar han sitt vapen i taket och skjuter ett par skott, sedan riktar han det mot de andra. Till slut lcykas han få av sig kroppen och alla varelserna är i hissen. När de åkt skjuter han igen hissens dörran så att ingen ska kunna komma in. Han går fram till kontrollpanelen och hackar sig in i den med hjälp av sin ”mobil”. Innan han hinner börja ser han en kod på en av skärmarna. Det visar sig att det är koden som öppnade upp revan. Han laddar ner den och sedan beordrar han alla skepp att dra sig tillbaka. Först händer inget, men sedan hakar alla dokningskepp av sig och åker upp mot moderskeppet. De kopplar in sig och inväntar vidare order. En duns bakom Welai får honom att rycka till. Ljudet kommer från hissen. De måste ha börjat ta sig in. Nu fanns ingen tid att förlora, Welai överbelastade skeppets huvudmotor. Han aktiverade sedan sin rymddräkt (som är inbyggd i alla uniformer av säkerhetsskäl). Hissen slås upp precis när Welai skjuter sönder fönstret och sugs ut i rymden. 

Precis innan han sköt fönstret hade Welai siktat in sig mot luftslussen som ligger vid sidan av Parteck’s brygga. Han närmade sig snabbt skeppet i det gröna vakuumet. Han tog fram sin ”mobil” och öppnade luftslussen. Sedan med hjälp av de inbyggda raketerna vände han sig med fötterna mot ingången och bromsade in. Farten var fortfarande hög när han slog i väggen av luftslussen, men rymddräkten hjälper till att dämpa skadan. Welai bryr sig inte om den lilla smärtan han fick utan rusar upp mot bryggan. Han omkalibrerar skeppets sköldar till att öppna upp revan igen och lyckas komma ut precis när moderskeppet spängs.

3 dagar har gått sedan attacken på Parteck. De mindre skadorna har reparerats, men besättningen är fortfarande lite omtumlande. Men om det inte hade varit för Welai hade de alla varit döda.


SLUT

tisdag 29 april 2014

Praktikplats

Var var jag: I en affär och på ett företag som tillvärkar brand skum.

Med vem jobbade jag med: I affären var det olika beroende på vem som behövde hjälp. På företaget var jag först med en som jobbade på "lagret" och sen med en som jobbade inne på labbet.

Vilka arbetsuppgifter fick jag utföra: I affären var det bara sätta upp varor på hyllorna. På företaget fick jag hjälpa till lite vid produktion. Jag fick klistra på etiketter på små dunkar som jag sedan fick hjälpa till att fylla. När jag var på labbet fick jag hjälpa till att testa skum.

Hur var stämningen/miljön: I affären var det ganska tråkigt. Det förekom inte så mycket prat där jag var och det var mest bara jobb. Men på lunchen så pratade de anställda med varandra. På företaget var det lite mindre spänt spå att säga. De som arbetade där pratade med varandra då och då och försökte även prata med mig.

Löner: I affären så var skillnaden mellan högsta och lägsta lönen 35kr/tim. Jag är inte säker på vad de tjänade per månad eller timme totalt. Jag skulle gissa någonstans mellan 15 000 och 20 000 i månaden. På företaget fanns det ingen som kunde ge mig informationen om högsta och lägsta lönen. Men jag skulle gissa att högsta lönen ligger nånstans runt 35-40 000/månad och lägsta runt 20 0000.

Hände något problem: I affären efter första dagen var jag väldigt trött och kunde knappt lyfta något utan att det kändes som att jag skulle kollapsa. Efter det tog jag med mig dricka/köpte från affären som jag drack ur då och då för att få energi/vätska. På företaget var det inget speciellt problem. Det var en vara som det var slut på, så de fick vänta tills eftermiddagen när det kom mer för att fortsätta produktionen. Även när jag hjälpte till att tillverka konstgjort saltvatten var "borren" (eller vad man ska kalla det, visp, blandare...) trasig, så vi fick ta en pump som sög up och blåste ut vattnet så att allt blandades.

Skulle jag tänka mig att jobba där: Jag skulle inte vilja arbeta i affären. Det var väldigt mycket jobb och man fick nästan ingen vila. Men på företaget skulle jag gärna vilja jobba om jag jobbade med rätt grej. Det verkade rätt bra där och alla betedde sig trevligt.

Skola jämfört med praktikplats: Jag skulle hellre vara i skolan än att jobba i affären. Det var för mycket arbete och jag kände mig överarbetad när jag kom hem. Jag hade gärna suttit och räknat matte eller haft en genomgång än att lyfta varor hela tiden. Företaget var inte så dåligt. Jag hade inte haft något emot att vara där en extra vecka och arbeta. Men jag tror inte jag hade velat stanna där för alltid. Jag tycker om att lära mig allmänna saker och på företaget skulle det mest handlat om kemi.


fredag 11 april 2014

Bild analysering

Bild beskrivning: Mestadels blå bakgrund med lite vitt. Uppe i högra hörnet finns en röd cirkel med tecken i. Från vänstra översta hörnet till den röda cirkeln finns det lite röda, ett gult och vita tecken. Nere i mitten flera inramade figurer. En större figur i mitten ovanför de inramade figurerna, 


Tolkande: Sexism, riktat mot män och kvinnor, Det är en annons, Ska beskriva lyx och ”paradis”, Behagligt, ge förväntningar och hopp, Hopp om värme och behagligt väder, Halva nakna tjejer för att locka killar att uppleva och tjejer att bli som på bilden.

torsdag 27 mars 2014

NO robot labbraport

1st lektionen: Vi byggde ihop vår robot. Vi turades om att bygga och det gick bra. Vi blev klara först och eftersom vi inte fick ett uppdrag så byggde vi lite småsaker med legot under resten av lektionen.

2a lektionen: Vi han inte göra så mycket, vi letade efter ett fungerande batteri. Vi lyckades hitta ett men han då inte med att programmera. Sedan fick vi reda på att batteriet inte laddades i sladden vi satte in den i, men vi hittade en sladd och det löste sig.

3e lektionen: Vi programmerade in roboten så att den skulle köra framåt utan att slå i en legogubbe. Vi fick lära oss att en rotation var ung 17,2 cm. längden mellan roboten och gubben var 101cm. Vi blev en av de första att klara det och det gick riktigt bra.

4:e lektionen: Vi skulle programmera roboten att åka i först fyrkant med sidan ung 61 och sedan en cirkel i motsatta hål med diameter ung 60. Vi fick sidan 60 och diameter 58,5, så vi anser att det var en succes! Våran robot åkte nästan perfekt, vi gjorde en av de bästa ”åkturerna”. Vi döpte även vår robot till 6-Y-BOT...

5:e lektionen: Vi skulle programmera vår robot att köra rakt fram och sedan svänga i en fjärdedels båge in i en fickparkering och sedan en fjärdedels båge ut. Det gick inte så bra för roboten gjorde inte som vi ville. Vi fick testa oss fram mycket och i slutet så fick vi till det hyfsat. 

6:e lektionen: Vi byggde till en trycksensor. Det kändes som en kort lektion för vi han inte med att programmera in så mycket och sedan slutade vi efter det. 


7:e lektionen: Vi skulle programmera vår robot att backa bak mot en vägg (med trycksensor) och sen skulle den svänga in i en likadan fickparkering som i 5:e lektionen. Först gjorde inte roboten alls som vi ville att den skulle, den betedde sig konstigt. Men efter att jag raderat alla ljudfiler (som också laddas ned med programmering) så funkade det bättre och vi fick till det ganska bra.

(bilder & filmer kommer snart) 

onsdag 26 mars 2014

Buch: Das Geheimnis der Statue

Zwei Jungen, Yannick und Max, spielen fußball. Yannick schiesst den Ball in einen Garten. Max holt den Ball. Er findet eine plastiktüte. Er nimmt den Ball und die Plastiktüte. In der Plastiktüte ist eine kleine Statue.

tisdag 25 mars 2014

Science fiction:


Science fiction utspelar sig ofta ganska långt in i framtiden eller runt nutiden. Det som definierar science fiction är avancerad teknologi ex. rymdskepp, medicin för de flesta sjukdomar, teleportörer. Men det finns alltid något som inte stämmer eller en brist i samhället. Det kan vara ett hot från regimen eller att mänskligheten är på väg att utrotas eller brytas samman. Det kan vara hot från många olika håll eller något som döljer sig som sedan blir mer uppenbart ju längre in i boken man kommer. Men mot slutet brukar det alltid klarna upp och hoppet kommer tillbaka mot mänskligheten. 


  • Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams
  • Neuromancer av William Gibson
- Ofta framtidsberättelser.
- Mycket fokus på avancerad teknologi.
- Jämfört med fantasy så har sci-fi mer naturliga förklaringar. Det kan vara lnaturligt, men inte övernaturligt.
- Framtiden har ofta en dålig dystopi sida. Framtiden ses som skrämmande och otäck.
- Personer miljöer och händelser är mer trovärdiga, har en förklaring.

Cyberpunk:
En sci-fi historia som är väldigt negativ. Ofta att människorna är utdöende eller ned tryckta. Man kan även kalla det för en sci-fi dystopi.

fredag 21 mars 2014

Sårbara och optimala platser (3 länder var)

Sårbara:

Kina: 
Stora områden där det är risk för jordbävning. Mycket industrier som släpper ut mycket avgaser som får folket att må dåligt. Arbetarna har dåliga arbetsmiljöer som kan skada personen allvarligt. Många som tvingas att arbeta i fabriker får underbetalt, men måste jobba för att överleva, det är en stor del av landet som har det så. Även om Kina har hög BNP så går väldigt lite till arbetarna.
Island: 
Island har många aktiva vulkaner som hotar att få utbrott i princip när som helst. Det är även en liten ö som har många kala vulkanslätter vilket gör det svårt att odla. På vintern kan det också bli väldigt kallt som kan utsätta invånarna.
Peru: 
Stora områden av Peru har hög seismisk aktivitet. De har även haft en dålig ekonomi även om den håller på att förbättras så är den fortfarande ostabil. De har även torra slätter med lite nederbörd, så de kan inte odla i hela landet.

Optimala:

Sverige: 
Sverige har ett bra klimat som inte är för varmt. Vi har även en bra utbildning (inte den bästa inom matte, men ändå).Vi är inte det bästa landet för det finns brister. Det finns många hemlösa och fattiga. Invandrare har det också svårt när de kommer till landet och drar sig till vissa speciella ställen, som gör det uppdelat.
USA: Bra tempererat klimat. hyfsad utbildning. USA har liknande klimat som Sverige i de stösta delarna. De har en bra ekonomi, men satsar för mycket pengar av skatten på deras militär. De har inte ett jätte bra utbildningssystem, eftersom alla skolor gör olika saker och de som har mer pengar brukar ofta gå på en bättre skola. Däremot är det ganska svårt att vara jätte fattig, eftersom hus är billigt och det finns ganska många jobb som inte kräver så mycket utbildning.
Sydkorea: Sydkorea ligger också vid ett bra klimat. De har bra utbildning, även om barnen måste gå i flera timmar. Deras ekonomi har ökat väldigt mycket de senaste åren och är nu ett av de rikaste länderna i Asien. 

Definiering av sårbarhet:
Naturkatastrofer ex. vulkaner, orkaner, jordbävning
Torka
Dålig sjukvård (kan även förekomma i USA eftersom man måste betala en förmögenhet för ex. livsviktig operation).
Dålig politik ex. diktatur, oroligheter bland makten

Extrem kyla