söndag 9 december 2012

De Abrahamitiska religionerna


De Abrahamitiska religionerna är Judendomen, Kristendomen och Islam. Enligt berättelsen är det Abraham som är ”skaparen” av de tre abrahamitiska religionerna. De tre religionerna har samma gud fast olika namn används (som egentligen betyder samma sak). Kristna säger gud, medan muslimer säger Allah och judar säger Jehova eller Jahve, men alla betyder just gud. Jahve är på judarnas heliga språk och Allah är på muslimernas heliga språk. Alla tre religionerna tror bara på en gud (monoteism), och att människan är skapad som guds avbild.

Spridning och inriktningar
Men religionerna finns på många fler platser än i Jerusalem. Kristendomen, som är störst, finns i nästan hela världen. Den har i stort tre inriktningar: Katolska, Ortodoxa och Protestantiska. Det finns ungefär 2 miljarder kristna. Kristendomens största ”profet” var Jesus som föddes år 0.
Islam är den näst största av de tre religionerna. Den finns mest i mellanöstern, i nordafrika och lite i Asien. Till exempel så är Indonesien och Pakistan dom största islamitiska länderna. Islam har två stora inriktningar: Shia och Sunni. Det finns cirka 1,3 miljarder muslimer i världen. Islams stora profet var Muhammed som föddes år 600 e.Kr.    
Judendomen är den minsta religionen, men den finns också i nästan hela världen utom i Asien. New York är en av de största judiska städerna. Där bor det nästan 1,5 miljoner judar. Totalt finns det ca 20 miljoner judar. Judendomen har två inriktningar: ortodoxa, som följer alla lagar, och ”normala”, som är ungefär som protestantiska kristna. Judarnas stora profet var Moses som levde ca 1300 f.Kr.

Jesus
Enligt kristendomen har Messias (frälsaren) redan kommit. Han anses vara guds son. Judarna väntar fortfarande på sin Messias, men de tror ändå att Jesus var helig. Muslimer tror bara att Jesus var en vis man. Alla religionerna har erkänt att Jesus åtminstone har funnits, mer eller mindre helig.

Tideräkning
De kristna börjar sin tideräkning vid Jesus födelse. De är på år 2012 nu, men de andra religionerna räknar inte på samma sätt som de kristna. Muslimerna börjar sin tideräkning när Muhammed föddes ca 600 e.Kr så dom ligger på 1400-talet nu. Den judiska tideräkningen började vid bibelns skapelseberättelse, och enligt deras tideräkning är det nu år 5772.

Helig skrift
En likhet mellan religionerna är att alla har en helig skrift, men innehållet är olika. Kristendomen har bibeln som innehåller nya och gamla testamentet. Gamla testamentet skrevs ca 1000 f.Kr på hebreiska och nyare delen skrevs ungefär 200 e.Kr mestadels på grekiska. Judarna har Tanaken som är detsamma som gamla testamentet. Den förekommer i rullar, för det var så man hittade bitar av originalet. I Islam har man Koranen som är skriven på gammaldags arabiska ungefär år 600 e.Kr. Enligt muslimerna har den funnits hos gud sen begynnelsen och Muhammed fick den av Allah när han skulle sprida islam. 

Helgdagar
Varje religion har sin egen heliga dag. Kristendomen har söndagen, för att gud skapade jorden och allt liv på sex dagar, och på den sjunde vilade han. Därför har man högmässa i kyrkan denna dag. 
Islams heliga dag är fredagen, för att det är dagen för den obligatoriska samlingsbönen vid middagstid. Helst samlas man i en moské. Däremot är det ingen vilodag, som kristendomens och judarnas heliga dagar. 
Judarnas heliga dag är lördagen. Den kallas för sabbat och de ska då avstå från allt skapande arbete. Man samlas denna dag i synagogan.

Mat
I kristendomen får man äta vad man vill, men i Islam får man inte äta griskött och djuren måste vara slaktade på ett speciellt sätt (halal). Man får heller inte dricka vin. Även i judendomen finns det många regler för hur maten ska vara framställd/tillagad (kosher). T.ex. får man inte äta grisar eller hästar, eller fiskar utan fjäll och fenor. Djuren måste också vara slaktade på ett speciellt sätt, som inom Islam. Judarna får inte heller blanda kött med mjölk (inte ens när man lagar maten).

Jerusalem
De tre religionerna har en gemensam helig stad: Jerusalem. Men det har varit många problem med det. Det är ju tre olika religioner som vill ha kontroll över samma stad vilket skapar bråk. Varje religion har en egen helig sak i Jerusalem. Judarna har klagomuren, där dom kan klaga om sina problem till gud. De kristna har ”Heliga gravens kyrka” där dom tror att Jesus blev begravd. Islam har Klippdomen (Klippmoskén). Inne i Moskén finns en klippa där de tror att Muhammed for till himlen.

Heliga städer
Kristendomen har flera heliga städer/orter. En av dem är Rom, där påven bor. Även Betlehem är en helig stad, för det var där Jesus föddes. Islams heligaste stad heter Mekka som ligger i Saudiarabien och hit bör alla troende muslimer åka någon gång i livet. Det var där Muhammed startade läran om Islam, därför är det en helig stad. Där finns också Kaba som är ett heligt tempel. Judarna har liksom de kristna Betlehem som en helig stad för det var där Moses föddes.

Fastan
Inom alla tre religionerna fastar man mer eller mindre. Kristendomen  har egentligen fasta varje fredag, men den största fastan är påskfastan. Den varar i 40 dagar före påsk. Man har fastan för att lära sig att kämpa mot sina ovanor. Islams fasta heter Ramadan. Den infaller den nionde månaden i Islams tideräkning (och hamnar lite när som helst under ett ”vanligt” år). Under den månaden får man bara äta och dricka efter kvällsbönen, när solen gått ner, och före morgonbönen, när solen gått upp. Detta gör man för att lära sig tålamod och ödmjukhet. Judendomen har också fasta. Den varar en dag och heter Jom Kippur (försoningsdagen) som infaller 10 dagar efter den judiska nyårsdagen.
Problem
Judarna har blivit jagade länge. Antisemitism är ett begrepp som betyder judehatare. Den största ”judejakten” skedde under 1940-talet då Hitler ledde Nazisterna mot världsmakt (andra världskriget). Tre år efter kriget gav FN judarna landet Israel för de kände sig skyldiga och ville ge dem en ”fristad”. Vissa erkänner dock inte att Israel är en stat och det är fortfarande krig i området. Än idag är judarna förföljda på många håll i världen. En anledning till förföljelsen är att judarna anklagas för att det var de som dödade Jesus.
Muslimer blir ofta anklagade för att vara terrorister efter många av deras självmords-bombningar. Ett känt terroristdåd genomfördes den 11:e september 2001 i New York. Då kraschade ett flygplan in i skyskraporna World Trade Center så att de förstördes helt och många människor dog. 
Religionernas synsätt (speciellt den kristna) har kolliderat med vetenskap och skapat bråk om gud, skapelsen och uppståndelsen. Allmänt i religion, speciellt bibeln, har man en skapelseberättelse, där gud skapade Jorden och människan. Medan vetenskapen säger att Jorden och allt liv har skapats genom evolution under flera miljarder år. 

Av: Mattias K 7A

tisdag 4 december 2012

Barry was the best


Dalek Barry where on a mission to destroy the doctors second Tardis which was created when the doctor flew through a wormhole. Dalek Barry was teleported to the Devoura system where one of the Dalek’s satellites had tracked a signal from the Tardis. Barry had the orders to exterminate everything that got in his way if it was necessary. His casing protected him from the space vacuum. He activated his scans, radars and energy sensors. He flew around in 4 days until he finally spotted a weak signal from the doctors Tardis. Luckily the shields wasn’t up, so Dalek Barry used his emergency temporal shift to teleport in. Barry saw an exact copy of the real Tardis. But he immediately executed his orders and fired his blaster into the time vortex. The second Tardis was destroyed, but Dalek Barry got trapped in the space time void where he was stuck.

Reflektions frågor TK


1. Jag hade först svårt att komma på formen, men sen gick det bra att rita upp allt.

2. Jag kunde försökt att göra min modell mer stabil men annars var allt bra.

3. Jag gjorde nog inga ändringar på modellen...

4. Jag vet inte. Om vi bygger den så som jag ritar den kan den nog lätt ramla ihop.

5. Man formar blocken och sätter dom så att dom sitter bra.

6. Leca = lättklinker tillverkas av kalkfattig lera i en roterande brännugn vid hög temperatur (1100C). Då bildas kulor som sedan gjuts ihop till block med betong.

7. Dom väger inte så mycket, de isolerar och tar inte till sig fukt. Dom är även rätt lätta att såga i.

8. Det är inte så miljövänligt för det går åt rätt så mycket energi när man gör dom.

9. Sten är svårt att forma, trä kan ta upp vatten och tegelstenar brukar men inte göra så stora. Se också nummer 7.

10. För att det blir en jämnare yta så det blir lättare att måla m.m.