söndag 17 maj 2015

Bildanalys Konsthistoria

Bild: Le Déjeuner des canotiers, 1881 av Pierre-Auguste Renoir

1)
Pierre-Auguste Renoir var en fransk konstnär som föddes 1841 och dog 1919. Han var mest känd för sina målningar och skulpturer av barn, kvinnor, natur och landskap. Det har gjort att han har räknats in som en av de bästa impressionisterna. Renoir började sin karriär som målare, inte en vanlig sådan, utan som arbetare på en porslinsfabrik där hans position var att måla kinesiskt porslin. Detta gav bra betalt, och efter 10 år hade Renoir tjänat ihop tillräckligt mycket för att börja på konsthögskolan i Paris. När han var 21 år gammal började han som elev till Charles Gleyres, en mycket känd konstnär som lärde upp många artistiska genier. Renoir skickade flera gånger in sina målningar till salongen som bestod av flera akademiprofessorer som valde ut 2500 av de bästa konstverken varje år. År 1867 skickade Renoir in en målning som blev avvisad för att den visade kvinnokroppen ”för realistisk”. 

2) 
Angående Le Déjeuner des canotiers (”Roddarnas frukost”): Renoir ville berätta om en känsla och stämning med bilden. Lugnet efter att personerna antagligen varit ute och rott. Han avbildar hur alla hans vänner sitter tillsammans, pratar, äter och har det allmänt trevligt. Samtidigt tror jag att Renoir ville visa och/eller experimentera med sin skicklighet. Han har kombinerat natur, personer, föremål och samtidigt fått med sig ett vackert ljus och en känsla. Genom de här aspekterna har han också berättat en liten historia. Ett par vänner som njuter av naturen efter en dag vid sjön. 

3)
Bilden föreställer flera äldre män och kvinnor som är samlade i ett litet tält. Tältet befinner sig antagligen nära en sjö, eller ett hav, vilket man kan se på bakgrunden (en båt syns i blekt vatten). Personerna njuter av maten och vinet, samtidigt som de pratar och har det allmänt trevligt. 

Eftersom målningen föreställer en riktig händelse är kropparna och naturen runt omkring målade på ett realistiskt sätt. Renoir ville fånga stunden i målningen, som ett foto, vilket betyder att den behövde vara så realistisk som möjligt. 

Själv tycker jag om bilden. Detaljerna är lite suddiga, men det skapar ändå en speciell stil. Även om målningen inte är så skarp så ser man ändå väldigt mycket. Renoir har också lyckats med att få människorna att se så levande ut, både i ansiktet och deras ställningar. Färgskalan i bilden är passande och ger ett vänligt och varmt intryck. Det är inte en vanlig, tråkig, stilla bild, utan man ser livet och värmen i den. Det tycker jag är mycket speciellt, och vad som gör bilden bra.



Länkar:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar