onsdag 22 maj 2013

NO fysik frågor om elektricitet och magnetism


  1. Hur fungerar magneter: Alla atomer har elektroner runt sig. När de snurrar runt atomen skapar de ett magnetiskt fält. Om atomerna ligger åt samma håll blir det magnetiskt. Om de ligger i oordning blir det inte magnetiskt.
  2. hur gör man sin egna elektromagnet: man tar en spik och en sladd. Virar sladden runt spiken. När man sätter på strömmen blir spiken magnetisk. När man stänger av blir den inte magnetisk.
  3. Vad har man proppar till: När strömmen blir för stark, om man t.ex. får ström genom sig, bränner en tråd i proppen upp sig själv för att man inte ska dö... eller skada sig allvarligt.  
  4. Hur skapas blixtar: När negativt elektriskt ladda partiklar i moln hamnar längst ner i molnet drar de till sig de positivt laddade partiklarna på marken. De drar sedan till sig varandra och skapar en stor blixt.
  5. Vem uppfan batteriet och hur såg det ut: A) Alessandro Volta, B) genom att ta olika metaller och lägga filtar doppade i saltsyra i en stapel. Sen kopplade han ihop dem och strömmen flödade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar