tisdag 7 maj 2013

HKK måltids utvärdering


Köttfärsmåltid
Köttfärsfyllda paprikor

Jag tyckte att paprikorna såg bra och goda ut. De smakade gott men var lite för varma, Fast dom kom direkt från ugnen. Konsistensen på köttfärsen var bra men paprikorna var lite väl ”mjuka” och svåra att skära i vilket gjorde det svårare att äta. 

Matplanering:
  1. Gör köttfärsen.
  2. Dela paprikorna och fyll dem med köttfärsen.
  3. Strö över ost (mackorna också).
  4. Sätt in paprikorna och mackorna i ugnen och låt dem stå i paprikor: 10min och mackor: 5min
  5. Äta
Vår planering fungerade bra och det gick snabbt att utföra. Köttfärsen tog ett tag att fixa vilket var det som tog mest tid. för att det skulle gått snabbare skulle en ha fixat paprikorna och kokat dom medan den andra fixade köttfärsen så att de blev klara mer i tid. 

Inköpslista:
Köttfärsfyllda paprikor

Inköpslista och pris:
2 paprikor röda 
1/2 gul lök 
1 vitlöksklyfa  
150g köttfärs (nötfärs) 
1 1/2 dl krossade tomater 
2 krm och 1 tsk salt
1 krm peppar
1 krm paprikapulver
2 krm örtkryddor
1 msk tomatpuré
Persilja
1 msk matfett (till stekning)
1/2 l vatten
1/2 dl riven ost och 2 skivor ost
2 skivor bröd

Vi köpte för två personer och det sammanlagda priset blev 43kr. 43:- är rätt billigt för en måltid för två. Den är också nyttig vilket gör det till en billig och bra måltid. Den hade blivit mycket dyrare om det hade funnits med mer halvfabrikat som färdig tillverkad köttfärs. Detta hade också varit sämre ur miljösynpunkt eftersom det ingår både tillverkning, energi för både tillverkning och frakt. Måltiden hade kunnat göras lite billigare och miljövänligare genom att krossa sina tomater själv.

Vi använde följande matlagningsmetoder:
koka
steka
grädda
sjuda
skära
fräsa
redskap

Vi valde de råvaror som stod i receptet för vi ville följa boken. Därför antar jag att det är en måltid anpassad för miljön och hälsan. 
Ur miljösynpunkt valde vi det för att det var nästan bara rena råvaror och inte halvfabrikat. Måltiden hade också grönsaker, kött och så la vi till mackor för att det skulle passa till tallriksmodellen. Vi valde paprikor för att det är under den här tiden grönsaker börjar växa vi vilket gör dem färska. Vi tänkte egentligen inte så mycket på miljön när vi gjorde maträtten vilket gör det svårt att säga något annat.

Ekonomisk synpunkt:
Vi valde det för att det inte innehöll några exotiska varor vilket gör att det är närproducerat och det är under den här tiden grönsaker börjar växa. Vi tänkte inte heller på ekonomin när vi gjorde maträtten.

Matcirkel:
Kött(köttfärs
Grönsaker(paprikor)
Ost(ost)
Smör/margarin(matfett)




Här är bilder på måltiden och tallriksmodellen:


Måltid av: Alexander S. och Mattias K.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar