torsdag 4 oktober 2012

Min jorden runt resa


Jag börjar min resa i Rom som har ungefär 3 miljoner invånare. Rom var en gång huvudstad för det antika Romar-riket. Många spår finns kvar som tempel till gudarna och gamla byggnader. Rom ligger i Italien som har ungefär 60,6 miljoner invånare. Italien är ett av världens största industriländer. Många italienare jobbar med service. Dom är även kända för att göra bilar, lastbilar, verktyg, maskiner och vapen och att hålla på med mode. Italien ligger i ett tempererat, på gränsen till subtropiskt, klimat. Italien är ett rikt land men livsstandard varierar. Levnadsstandarden i norra Italien är en av de högsta i Europa men i söder, t.ex. i Sicilien, är den lägre.

Jag fortsätter min färd och tar planet till Peking. Avståndet mellan Rom och Peking är ungefär 8 000 kilometer. Peking har ungefär 15,8 miljoner invånare. Peking är känt för den förbjudna staden som var ett palatsområde för de gamla kinesiska kejsarna. Peking ligger i Kina som är världens mest folkrika land med ett invånarantal av ungefär 1,3 miljarder invånare. Kina är ett stort jordbruksland som odlar mest ris i hela världen, dom odlar också mycket te, vete, majs och bomull. Kina bryter också mycket kol. Kina är så stort så att det ligger i både tempererat och subtropiskt klimat. Kina har väldigt stora skillnader i levnadsstandard beroende på om man bor i staden eller om man bor på landet. Det beror också på i vilken del av landet man bor i. 

Mitt nästa resmål är Sydney. Avståndet mellan Sydney och Peking är ungefär 9 000 km. Sydney är Australiens mest folkrika stad med 3,8 miljoner invånare. Sydney är känt för operahuset som ligger i hamnen och är ritat av en dansk arkitekt. Sydney ligger i Australien som har 22,7 miljoner invånare. I Australien varierar det med jobb, dom är inte kända för något speciellt, utom att de exporterar mycket kött. Dessutom åker många turister dit för att titta på alla de ovanliga djuren som finns där. Den största delen av Australien ligger i ett tempererat klimat men den nordligaste delen ligger i ett tropiskt. Australien har en bra levnadsstandard, den påminner mycket om Sveriges.

Jag tar planet från Sydney till New York. Avståndet mellan Sydney och New York är ungefär 16 000 km. New York är USA:s största stad med ett invånarantal på 8 miljoner. New York är känt för sina höga skyskrapor som är några av dom största och äldsta i världen. New York ligger i USA som är ett av världens största länder med ett invånarantal på omkring 311,7 miljoner. USA tillvärkar många kända bilmärken och har också en väldigt stor oljeinkomst. USA ligger i både tempererat och subtropiskt klimat. Levnadsstandarden i USA är rätt bra ungefär så som vi har det, men skillnaden mellan rika och fattiga är rätt stor.

Nu tar jag planet mot mitt sista resmål, Playa de las Americas. Ögruppen Kanarieöarna som Tenerife tillhör, ligger geografiskt i Afrika men hör politiskt till Spanien. Avståndet mellan New York och Playa de las Americas är ungefär 5 500 kilometer. Invånarantalet ligger på omkring 60 000. Playa de las Americas liksom hela Tenerife och alla Kanarieöarna är kända för dess stora turism, det är ett väldigt populärt turistmål för t.ex. svenskar. Playa de las Americas ligger på Tenerife som är en ö som ligger utanför den afrikanska kusten. Tenerife:s invånarantal är ungefär 750 000. Tenerife ligger i ett subtropiskt klimat. Deras levnadsstandard är ganska hög. 

Det var min lilla jorden runt resa. Tack för mig. 
Av: Mattias Kober klass 7A

3 kommentarer:

  1. Bra text, Matte! Du har fått med mycket fakta och det är bra flyt i texten. Den är varierad och rolig att läsa :D
    Det finns egentligen inget speciellt du måste tänka på, utom att du kanske skulle kunna göra om "kilometrarna" till mil så blir det lättare att förstå avståndet.
    Annars en intressant text! ^^
    /$onja

    SvaraRadera
  2. Bra och varierad text Matte! Det var kul att läsa den och intressanta städer! Det är "ren" fakta du har skrivit. Bra text Matte!!!!!! Jag kommer inte på något du kan göra bättre. Kanske omvandla km till mil.
    /Madde

    SvaraRadera
  3. Mattias, du har gjort en utmärkt text om din resa "jorden runt". Den innehåller god fakta och information vilket var uppgiften. Du visar att du mycket väl behärskar de geografiska verktyg som du fick använda i denna uppgift.
    Bra jobbat!
    MVH
    Jan

    SvaraRadera