måndag 2 juni 2014

John Dalton


John Dalton föddes 6 september 1766 i Eeaglesfield och dog 27 juli 1844. Han var en brittisk fysiker/kemist och är känd för sin teori om uppbyggnaden av atomen. Dalton var fascinerad av Demokritos idé om uppbyggnaden av små byggstenar, atomer, och utförde flera experiment för att stödja denna teori. Senare kom han fram till att all materia var uppbyggd av små, i praktiken osynliga, partiklar som var odelbara. 

Daltons pappa var en fattig yllevävare och Dalton själv fick sitt leverbröd via sina kunskaper i matte och naturvetenskap. När han blev äldre arbetade han som lärare på en skola i Manchester. När skolan flyttade stannade Dalton kvar i staden och fortsatte som privatlärare. Sin privattid använde han till egna experiment och undersökningar. 


I början av sin karriär höll Dalton på med meteorologiska problem. Han studerade delvis betydelsen av vattenångan i atmosfären och blev på så sätt intresserad av gasers värmeutvidning och absorption i vätskor och gasers förhållande vid blandning.  Det var efter honom som lagen för gasblandningar namngavs: Daltons lag. Dalton kom med flera teorier varav vissa senare skulle bli bekräftade av andra forskare. Det var även Dalton som kom på att kol var ett grundämne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar