fredag 21 mars 2014

Sårbara och optimala platser (3 länder var)

Sårbara:

Kina: 
Stora områden där det är risk för jordbävning. Mycket industrier som släpper ut mycket avgaser som får folket att må dåligt. Arbetarna har dåliga arbetsmiljöer som kan skada personen allvarligt. Många som tvingas att arbeta i fabriker får underbetalt, men måste jobba för att överleva, det är en stor del av landet som har det så. Även om Kina har hög BNP så går väldigt lite till arbetarna.
Island: 
Island har många aktiva vulkaner som hotar att få utbrott i princip när som helst. Det är även en liten ö som har många kala vulkanslätter vilket gör det svårt att odla. På vintern kan det också bli väldigt kallt som kan utsätta invånarna.
Peru: 
Stora områden av Peru har hög seismisk aktivitet. De har även haft en dålig ekonomi även om den håller på att förbättras så är den fortfarande ostabil. De har även torra slätter med lite nederbörd, så de kan inte odla i hela landet.

Optimala:

Sverige: 
Sverige har ett bra klimat som inte är för varmt. Vi har även en bra utbildning (inte den bästa inom matte, men ändå).Vi är inte det bästa landet för det finns brister. Det finns många hemlösa och fattiga. Invandrare har det också svårt när de kommer till landet och drar sig till vissa speciella ställen, som gör det uppdelat.
USA: Bra tempererat klimat. hyfsad utbildning. USA har liknande klimat som Sverige i de stösta delarna. De har en bra ekonomi, men satsar för mycket pengar av skatten på deras militär. De har inte ett jätte bra utbildningssystem, eftersom alla skolor gör olika saker och de som har mer pengar brukar ofta gå på en bättre skola. Däremot är det ganska svårt att vara jätte fattig, eftersom hus är billigt och det finns ganska många jobb som inte kräver så mycket utbildning.
Sydkorea: Sydkorea ligger också vid ett bra klimat. De har bra utbildning, även om barnen måste gå i flera timmar. Deras ekonomi har ökat väldigt mycket de senaste åren och är nu ett av de rikaste länderna i Asien. 

Definiering av sårbarhet:
Naturkatastrofer ex. vulkaner, orkaner, jordbävning
Torka
Dålig sjukvård (kan även förekomma i USA eftersom man måste betala en förmögenhet för ex. livsviktig operation).
Dålig politik ex. diktatur, oroligheter bland makten

Extrem kyla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar